Kokolattiamatot, oikeastaan Suomen markkinoilla voidaan pääosin puhua tekstiililaattalattioista, ovat yleistyneet viime vuosina kovaa vauhtia avotoimistojen kasvattaessa suosiotaan. Tekstiililattia onkin erinomainen valinta erityisesti avotoimistoon useastakin syystä. On kuitenkin tärkeää tietää myös sen vaatimukset ja huomioida ne toimitilojen ylläpitosiivouksessa.

Säännöllisesti hoidettuna ja ylläpidettynä tekstiililattia on erinomainen lattiamateriaali. Erityisesti viime vuosina markkinoille tulleet palamatot ovat erittäin kestäviä, entistä ympäristöystävällisempiä ja hyvin puhdistettavissa. Jos pesuja kuitenkin laiminlyödään alkaa likakin nopeasti pinttymään ja niin alkavat myös negatiiviset vaikutukset sisäilmaan näkyä, erityisesti vanhemmissa kiinteistöissä, joissa ei ole tehokasta ilmanvaihtoa. Toimitilojen sisäilma ja oikeastaan sen ongelmat ovatkin olleet jo pidempään näkyvästi esillä. Tältä aspektilta katsottuna tekstiililattioiden huolto onkin erittäin tärkeää.

Mitä pitäisi huomioida kokolattiamattojen pesussa?

Säännöllisyys, säännöllisyys ja säännöllisyys. Kaikessa yksinkertaisuudessaan säännöllisyys on avain puhtaisiin tekstiililattioihin. Valitettavan usein näkee toimitiloja, joissa tekstiililattian hoito on laiminlyöty ja ne pestään esimerkiksi ”tarpeen mukaan” joka saattaa olla jopa kolmen vuoden välein. Se on aivan liian harvoin. Toki se on ymmärrettävästi myös kustannuskysymys, on kuitenkin hyvä huomioida, että kun tekstiililattia otetaan olennaisesti huomioon siivousohjelmassa ja sen huolto jaksotetaan ovat kustannuksetkin suhteessa matalammat kuin esimerkiksi kolme vuotta pesemättä olleen maton pesu. Uskomme täysin, että säännöllisillä pesuilla saavutetaan huomattavasti suurempi hyöty per käytetty euro.

Miten kokolattiamattoja pitäisi sitten hoitaa?

Käyttöaste, käyttötarkoitus sekä myös itse matto määrittelevät pitkälle soveltuvimmat menetelmät ja huoltovälit. Pääsääntöinä voidaan kuitenkin pitää oikeanlaisen mattoimurin käyttöä (moottoroitu harjasuulake) ja se pelkkä imurihan ei auta, vaan sitä pitää myös oikeasti käyttää koko tilassa. Siivousohjelman ja taajuuden pitää siis olla tässä tukena. Oikeanlaisella imurilla saadaan jopa 60% kuivasta liasta ja pölystä pois matolta. Tämä on jo paljon. Lisäksi on suositeltavaa jaksottaa pesut tasaisin väliajoin ympäri vuoden. Pesumenetelmiä on monia ja eri menetelmiä voidaan tehokkaasti hyödyntää jaksotetuissa pesuissa niin että saadaan kustannustehokkaasti pidettyä hyvää puhtauslaatua ympäri vuoden. Se onkin tavoitteemme laatimissamme vuosihuoltosopimuksissa, kustannustehokkaasti hyvä puhtauslaatu ympäri vuoden.

Heräsikö kysymyksiä kokolattiamattojen pesusta? Älä epäröi ottaa yhteyttä 😊

Lue kokolattiamaton pesusta lisää ja pyydä tarjous tästä!